Header Ads Widget

Bioshifax natural products formulated by Nutritionist

 

Photo by ecologicalperu

Sacha inchi dikatakan boleh menambah omega 3 daripada ikan. Orang Malaysia mungkin tidak tahu sangat tentang tumbuhan ini, tetapi ia menawarkan pelbagai manfaat dan mengandungi banyak khasiat penting yang diperlukan oleh tubuh dan membantu mencegah pelbagai jenis penyakit berbahaya.Buah Sacha Inchi juga boleh dimakan mentah. Mengandungi minyak berkhasiat seperti asid lemak omega-3, asid alfa-linoleik (ALA) dan asid amino penting. Oleh itu, ia membantu merawat dan mencegah masalah besar yang dihadapi oleh semua badan.


Khasiat dan manfaat Sacha Inchi Oil

Kandungan Sacha Inchi
Sacha inchi kaya dengan omega-3 dan mempunyai kandungan omega yang lebih tinggi daripada ikan dan spesies pokok lain. Sacha Inchi mengandungi tiga komponen: Omega 3 (48%), Omega 6 (35%) dan Omega 9 (9%). Ia juga mengandungi vitamin A dan E, menjadikannya sumber antioksidan yang hebat.

Nutrien yang terdapat dalam sacha inchi termasuk:

  1. Mencegah dan meningkatkan kesihatan jantung serta melancarkan peredaran darah dalam badan.
    Peredaran darah dan tekanan darah yang baik, serta paras kolesterol yang terkawal pastinya bermanfaat untuk kesihatan jantung.
  2. Membekalkan otak dengan nutrien penting untuk meningkatkan produktiviti, kreativiti dan ingatan. Kira-kira 60% daripada kandungan otak kita terdiri daripada lemak. Ini bermakna anda memerlukan lemak sihat daripada sumber makanan seperti sacha inchi untuk membina membran sel otak dan menyuburkan sel otak anda.
    Pengambilan omega-3 boleh meningkatkan kepekatan dan mengurangkan keradangan di otak yang menyumbang kepada masalah keletihan, kemurungan dan ingatan.
  3. Membantu mencegah dan melawan sel kanser. 
  4. Menguatkan tulang dan sendi serta membaiki ligamen yang koyak.
    Kandungan omega-3 membantu tubuh menyerap kalsium secara optimum, meningkatkan ketumpatan tulang dan mencegah penyakit tulang seperti osteoporosis.
  5. Memulakan buah pinggang dan sistem penghadaman, yang membantu menyingkirkan lemak berlebihan yang menyumbang kepada obesiti. Kandungan asid lemak omega-3, omega-6 dan omega-9 yang hadir mengurangkan tahap kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah, terlalu banyak berbahaya kepada kesihatan) dan mengurangkan kolesterol HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi, kesihatan yang baik).
    Apabila tertekan, tubuh manusia mengeluarkan hormon yang dipanggil kortisol untuk mengawal tekanan darah dan paras insulin. Walau bagaimanapun, kortisol yang berlebihan membuatkan anda ingin makan sesuatu yang manis.
    Omega-3 telah ditunjukkan untuk mengawal kortisol. Kemudian selera makan kita menjadi lebih terkawal. 
  6. 6. Meningkatkan kesihatan paru-paru, mengurangkan asma dan alahan.
  7. Sesuai untuk ibu mengandung, menggalakkan tumbesaran bayi dalam kandungan dan perkembangan otak bayi.
    Kelapan. Ia memastikan seluruh sistem anda dan setiap organ dalam badan anda berfungsi dengan baik.
  8. Menurunkan paras gula dalam darah.
  9. Membekalkan nutrien penting kepada retina untuk memastikan mata segar dan penglihatan lebih optimum. Vitamin E, A, dan Omega yang tersedia meningkatkan penglihatan dan mengekalkan kesihatan mata.
  10. Ia boleh menyuburkan dan melembapkan kulit serta mengurangkan kedutan dan jeragat.
  11. Minyak sacha inchi juga boleh membantu menyembuhkan penyakit kulit dan meningkatkan kesuburan rambut. Omega 3 dan vitamin E memainkan peranan penting dalam manfaat ini. Mengurangkan pengeluaran sebum, mengekalkan keanjalan kulit, melembapkan kulit dan rambut, melindungi kulit dan rambut daripada matahari, dan membaiki kerosakan kulit dan rambut yang sedia ada.

Benih yang dihasilkan mempunyai ciri yang berbeza dan harus dipasarkan di peringkat antarabangsa. Buah sacha inchi ini dijual dalam bentuk kapsul atau minyak pati.

Sacha Inchi Oil Softgel

RM80

Sacha Inchi Oil kaya dengan omega 3, 6, 9—1 kapsul bersamaan 500mg, 100% vegan kapsul gelatin, gluten dan disahkan halal


Post a Comment