Header Ads Widget

Bioshifax natural products formulated by Nutritionist
MAKANAN YANG BAIK UNTUK KESIHATAN (edited : 23/12/2017)




Makanan adaalah sumber penyakit utama jika tidak pandai memilih makanan yang memberi manfaat kpd tubuh. Malah makanan yang baik dapat mencegah penyakit, disamping memberi kesegaran dan tenaga kpd tubuh samada fizikal atau mental.
Makanan yg baik juga dpt membantu pemulihan serta merawat pelbagai penyakit. Makanan yg baik haruslah mempunyai ciri-ciri berikut:
    a). Makanan yang asli tanpa diproses secara melampau (highly refined processed foods)
    b). Makanan wholefoods yg mengandungi semua khasiat asal spt vitamin, mineral, serat makanan (soluble & insoluble), anti-oksidan, unsur surih mineral, dan pelbagai faktor phytonutrien yg lain.
    c). Makanan yg tidak diproses secara kimia (chemically refined foods). Makanan yg diproses secara kimia selalunya bersifat asid bila masuk dlm tubuh yg memberi banyak kesan buruk kpd organ-organ, tisu dan sel-sel.
    d). Makanan yg bebas bahan aditif kimia / sintetik spt pengawet, pewarna, kondisioner, perasa yg selalunya berasid dlm tubuh. Ia boleh menyababkan alahan, kanser, kelemahan sistem imun, membebankan organ perkumuhan spt buah pinggang, hati, kulit.
    e). Makanan yg bebas bahan antibiotik, vaksin, hormon, steroid utk mempercepat pertumbuhan haiwan ternakan spt ayam daging, ikan bela (keli, tilapia, patin), lembu. Produk tenusu juga tidak terlepas dari bahan-bahan yg mudarat ini spt susu.
    f). Makanan hasil pertanian yg bebas ubah-suaian genetik / GMO. Makanan GMO mengandungi cebisan unsur jujukan DNA daripada spesies organisma yg berbeza. Contohnya,  tanaman jagung, soya, atau ternakan lembu yg diselitkan cebisan DNA bakteria, virus atau haiwan spesies lain utk mendapatkan ciri-ciri tertentu pokok, buah & hasil ternakan. Makanan GMO menjadi isu kesihatan yg hangat diperdebatkan.
    g). Makanan hasil pertanian spt buah, sayur, bijirin, ubi yg bebas racun kimia pestisid & serangga perosak, baja kimia sintetik.
    h). Buah dan sayur bebas carbide (perangsang buah menjadi masak sbg peraman), semburan @ rendaman @ salutan bahan kimia anti-kulat @ bhn kimia yg melambatkan pematangan buah  / sayur supaya tahan lama terutama buah & sayur yg diimport 
Makanan wholefoods yg asli tanpa tambahan bahan kimia sintetik serta penuh dgn khasiat pemakanan akan mengoptimumkan fungsi & menguatkan organ-organ secara harmoni dan seimbang spt sistem saraf, darah, salur darah, sistem kardio-vaskular, tisu tulang & rawan, tisu otot, organ perkumuhan (buah pinggang, hati, paru-paru), mata, kulit, sistem penghadaman, kelenjar hormon, sistem limfa, tisu sendi, tisu kolagen dsb.  Mekanisma homeostasis badan juga berjalan dgn baik.
Cadangan pemilihan makanan yg baik mengikut kumpulan makanan adalah spt berikut:

1. Bijiran dan tepung (karbohidrat)
Pilih makanan bijirin yang paling kurang diproses, diubahsuai atau ditambah bahan aditif.
a) Bijirin yang tidak di’polish’/ bijirin penuh/ whole cereal  i.e. bentuk asal tanpa campuran minyak sayuran terhidrogen, krimer bukan tenusu / minyak sayuran, bahan aditif kimia. Contoh bijirin ialah beras perang, wholemeal wheat flour (e.g. tepung atta), oat, Rolled Oat, kekacang (dal, soya , badam, kacang kuda, bijan, pulut hitam dsb.) biji gandum perang( buat bubur gandum),  biji barli.
b) Kalau boleh pilih yang kurang diracun atau ‘organic plants’.
c) Makanan yang tidak diubahsuai genetic @ bebas GMO.
d) Makanan yang sudah siap sedia  untuk dimakan i.e. all in one, 3 in one seperti Nestum, Instant cereal, Instant beverage, kalau boleh elakkan dan diganti dengan makanan di (a). Makanan bijirin sarapan all in one dan serbuk kopi segera all in one/ 3 in 1 mengandungi krimer bukan tenusu yakni minyak sayuran terhidrogen.
e) Serbuk beras perang (brown rice powder) elok juga dimakan kerana ia tiada sebarang bahan aditif (100% roasted brown rice powder: Nature’s Own, Serina). Bioavailibiliti yg optimum utk penyerapan zat , mineral & vitamin yg maksimum.
f) Ganti tepung gandum putih dengan tepung atta @ wholemeal wheat flour. Cuba elak tepung gandum yang ada bahan peluntur atau pemutih benzoyl peroxide. Contoh tepung gandum putih yg bebas bahan pemutih benzoyl peroxide spt Tepeng Gandum 'FAIZA', 'BIDARA', 'CEMPAKA' yg berlabel bebas bahan pemutih benzoyl peroxide. Semua brand tepung gandum atta, tepung suji, wholemeal flour, whole wheat flour juga bebas benzoyl peroxide. Benzoyl peroxide banyak memberi kesan buruk kpd kesihatan spt alahan, karsinigenik (kanser), dsb.
·Semua makanan asli di atas bagus untuk pencernaan, keharmonian, tenaga yang dihasilkan darah, keseimbangan hormone dan saraf, fungsi detoxification tubuh.
·Juga untuk kekuatan mental
·Tak perlu vitamin tambahan seperti pil-pil.
2. Protein
a) Kalau boleh pilih sumber asli yang tidak diberi makanan yang diproses oleh manusia seperti dedak, bebas anti – biotik, hormone, steroids, vaksin dan GMO/ubahsuai genetic.
b) Pilih ikan laut dan cuba elakkan  ikan darat yang dibela seperti keli, talapia. Elok ambil ikan yang ditangkap segar dari sungai. Kalau boleh elak makan ikan keli yang dibela. Ikan yang segar dan tidak mempunyai risiko alahan/gatal adalah ikan selar, tenggiri, kerisi, merah, siakap, bawal putih, gerut, nyok, parang, jenahak, selar kuning, belanak, jelawat, pelanduk, cermin.
c) Pilih ayam kampong, kambing dan telur ayam kampong. Elak atau kurangkan makan daging lembu kecuali daging lembu betina 2 tahun ke bawah yg belum beranak.Daging kambing yg berumur 2 tahun ke bawah spt ‘lamb’ bermanfaat utk tubuh.
d) Masakan daging/ ayam yang bagus : rebus, sup, kukus yang dibubuh cuka buah, lada  hitam & rempah – ratus.
3. Minyak & lemak
Minyak dan lemak sihat adalah berasaskan sumber asli yg mengandungi kandungan phytonutrien indigenous spt  vitamin E, A, antioksidan dsb samada drp tumbuhan atau haiwan yg diproses secara  fizikal or cold pressed tanpa modifikasi terhadap molekul asid lemak tak tepunya dan bebas suhu tinggi (230C) spt dlm proses oil refining RBD..
Lemak n myk sihat ini termasuklah :    - minyak kelapa dara VCO.
- myk zaitun extra virgin EVOO.
- Butter susu asli 100% spt Anchor, SCS, Ballantyne, Kerry Gold, Star brand (grass fed)
Ghee asli dpt QBB, Cslf & Cow
- myk kelapa tanak homemade drp santan
- myk kelapa proses fizikal spt MEDELLA
- myk bijan dproses secara fizikal
Minyak kelapa yg dproses menggunakan buah kelapa kopra yg berkualiti rendah juga kurang sihat walaupun diproses secara perahan sejuk kerna :
- pertumbuhan  kulat n mikrob. Risiko kontaminasi aflatoksin..
- myk berbau tengik akibat proses lipolisis yg menghasilkan asid lemak bebas FFA..
- rasa minyak jg berubah..
- tinggi kandungan jumlah keasidan
- berlaku pengoksidaan asid lemak akibat dijemur di bawah sinar  matahari..
Minyak kelapa terbaik adalah myk kelapa yg dproses menggunakan santan atau isi kelapa yg dikeringkan menggunakan alat pengering yg terkawal suhunye..
Pengekstrakan myk tidak menggunakan proses RBD (refined+bleached+deodorized) yg  menggunakan bhn kimia dan suhu tinggi 230C..
VCO dan myk kelapa bermutu tinggi yg sihat diproses secara :
- proses basah menggunakan santan : fermentasi or centrifuge or pemanasan terkawal
- proses kering menggunakan isi kelapa parut yg dikeringkan secara terkawal, hygienic dan efektif: cold pressed, screw pressed, hydraulic pressed, expeller pressed..
Memasak makanan secara menggoreng deep fry adalah kaedah penyediaan makanan paling tak sihat kerana suhu minyak dan makanan blh mencapai 170-200C yg boleh mengoksidakan asid lemak tak tepu dlm myk sayuran dan lelemak haiwan jg.. Kesan adverse jangka pendek dan panjang
akibat mengambil makanan bergoreng  adalah sama spt mengambil  lemak trans dan lemak terhidrogen yg sangat memudaratkan tu..
Tahap kemudaratan sesuatu myk sayuran RBD bergantung kpd darjah ketidaktepuan myk tersebut i.e komposisi asid lemak poly taktepu..
Dgn menggoreng mknn, tahap pengoksidaan sesuatu jenis myk sayuran ( samada virgin , extra virgin or RBD) adalah spt berikut mengikut turutan i.e semakin menurun semakin byk molekul asid lemak yg dioksidakan :
1. Myk kelapa : plg kurang blaku pengoksidaan asid lemak tak tepu kerana ia 90% tepu..
2. Myk kelapa sawit : lbh banyak molekul asid lemak tak tepu  dioksidakan kerna 50% tepu + 42% mono tak tepu..
3. Myk zaitun : 70-80% mono tak tepu..  Lbh byk lg molekul asid lemak tak tepu dioksidakan..
4.  Myk sayuran lain : termasuk dlm kategori myk poly tak tepu spt myk jagung, soya, sunflower, wheat bran, safflower, kacang.. Paling banyak molekul yg dioksidakan bergantung kpd peratus komposisi asid lemak poly tak tepu..
Oleh itu sebolehnye elak atau kurangkan makanan bergoreng..
Jenis2 minyak n lemak adalah spt berikut :
a). Minyak sayuran kelapa sawit bertapis (refined vegetable oil or RBD oil) dan lain-lain juga boleh digunakan,  yang bebas minyak sayuran terhidrogen, dan bersifat cecair sepenuhnya. 
Myk kelapa sawit adalah 50% tepu dan 42% mono tak tepu yg lebih  stabil drp serangan oksigen i.e unsaturated fatty acid oxidation berbanding myk sayuran lain yg kebanyakannye poly unsaturated..
Cuma ia hampir tiada bahan phytonutrien, vitamin & mineral berkhasiat dalam minyak sayuran asli. Walaubagaimanapun, minyak sayuran sawit bertapis ini boleh mngandungi residu bhn kimia (diproses secara RBD i.e chemical refined, bleached, deodorized pada suhu 230C) bila masuk dalam badan menjadikan darah berasid akibat gangguan metabolik dan masalah pengangkutan/perkumuhan bhn buangan bertoksik serta peredaran drh yg terjejas  yang boleh membawa masalah kesihatan dalam jangka masa panjang. Asid lemak tak tepu dlm myk sawit RBD boleh teroksida dlm kadar yg tertentu membentuk peroxide walaupun  taklah seteruk myk poly unsaturated.. Molekul myk teroksida ini yg blh memberi kesan adverse pd darah dan tubuh spt keradangan, reaksi alahan, insulin resistant, peningkatan kolestrol, drh tinggi, penurunan paras oksigen, diabetes type 2, jantung koronari, jantung bekerja kuat, terasa debaran jantung akibat gangguan aliran drh n oksigen kpd tisu n otot jantung, selalu mengantuk siang hari, migraine, stroke dsb...
Myk Carotino ade campuran myk canola RBD yg berasaskan GMO dan myk  poly unsaturated yg sgt mudah dioksidakan..
b). Utk menggoreng deep fry plg baik guna myk kelapa yakni :
- myk kelapa tanak drp santan
- myk kelapa yg dproses secara fizikal menggunakan kelapa bermutu spt MEDELLA..
Sebaiknye goreng mkanan secara berikut :
- menggunakan sedikit myk kelapa sahaja  @ saute utk elak mknn drp melekat kpd kuali dgn api yg sderhana dan jangan lama.
- tutup kuali spy cepat masak..
- buang air seberapa byk yg boleh drp mknn spt ikan sebelum menggoreng supaya pengoksidaan myk minima..
- kurangkan  garam serta elak guna MSG semasa menggoreng.. Utk minimumkn pengoksidaan myk dan pembentukan molekul toksik spt glysidol dan 3-MCPD.
- guna sekali sahaja minyak sebaiknye. Plg byk pun 2x utk myk kelapa sahaja..
- Semakin banyak kali minyak diguna utk menggoreng deep fry @ recycle, semakin tinggi kndgn lemak teroksida peroxide dan trans fat yg terbentuk..
c). Minyak zaitun ekstra virgin EVOO, yang diproses secara perahan fizikal, bukan secara kimia. Ia kaya khasiat mono unsaturated fatty acid, phytonutrien, vitamin, mineral dan antioksidan. Tetapi Evoo tak sesuai utk menggoreng deep fry kerana suhu 170C keatas dlm tempoh yg tertentu dapat mengoksidakan  asid lemak tak tepunye..
Evoo sesuai diguna utk menumis makanan  secara ringan mengguna api kecil or sederhana dan dlm masa yg pendek ditambah air n bhn makanan..
Evoo plg bagus dimakan terus dan sbg salad dressing atau dicecah dgn roti spt roti perancis..
 c). Gunakan mentega susu asli (SCS, Anchor, Kerry Gold, Star brand for grass-fed butter dsb), santan kelapa asli, minyak sapi asli 100%  (seperti QBB, Calf & Cow),  minyak zaitun extra virgin, minyak kelapa tanak, myk kelapa yg diproses secara fizikal spt Medella menggantikan minyak sayuran terhidrogen (hydrogenated vegetable oil, HVO) seperti majerin, lelemak sayuran, krim minyak sayuran, krimer bukan tenusu, mentega campuran minyak sayuran berperisa (lepa susu), minyak sapi dibuat daripada campuran minyak sayuran. 
Minyak sayuran & lemak haiwan asli ini boleh digunakan untuk menggantikan majerin/shortening/HVO untuk membuat doh roti, biskut, menumis secara ringan or saute, sup dan menyediakan pelbagai resepi masakan dgn tekstur & kualiti produk yang sama.
d). Minyak sayuran terhidrogen yakni HVO (spt majerin,shortening, krimer minyak sayuran, butter minyak sayuran) sama dari segi molekul dan struktur kimia dengan minyak dan lemak asli. Tetapi berbeza dari segi struktur isomer. Ini adalah akibat proses kilang yang melibatkan penghidrogenan sebahagian  molekul asid lemak tidak tepu dalam minyak sayuran menjadikan minyak atau lemak sayuran terubahsuai (human made fats) separuh pepejal (semisolid). 
Tetapi pada pendapat saya, lemak trans asli spt yg terdapat dalam daging, susu tidak sama dengan lemak trans daripada minyak sayuran terhidrogen. Malah lemak trans asli & lemak tepu asli sekalipun (daripada santan kelapa, butter susu asli, minyak ghee asli, daging) tidak menjadi masalah kpd tubuh utk dimetabolisma dan digunakan oleh tubuh. Ia boleh dibakar sepenuhnya bila masuk dalam tubuh dgn syarat pengambilan lemak asli ini secara sederhana mengikut keperluan tubuh individu serta diet mestilah bebas drp HVO (hydrogenated vegetable oil).
Lemak tepu asli berantai panjang C14 - C18 yg terdapat dalam sumber makanan wholefoods spt butter susu asli, daging, ayam, telur, susu, santan kelapa mempunyai faktor-faktor nutrien yg lain yg menjadi penyeimbang utk mengoptimumkan proses metabolisma / pengangkutan lemak asli ini yakni bioavailabiliti yg tinggi. Jd lemak tepu rantai pnjg yg kaya dlm kumpulan  mknn ini dpt dmanfaatkn oleh sel, tisu n organ utk mengekalkan suhu, fungsi, stor tenaga n bekalan tenaga kpd tubuh..
Contohnya butter mengandungi 3-4% SCT (short chain triglyceride, asid lemak 4-karbon) yakni butiric acid yg larut air serta mempunyai kesan baik pada tubuh. Butter susu alami jg ade CLA, lauric acid, omega 3, vitamin B komplex, Vitamin A, kalsium,  mineral dan mikronutrien lain yg dpt optimumkan metabolisma kalori, DNA serta aktiviti lain dlm sel.. 
Santan kelapa yg komposisi bhgn minyaknye mengandungi 50% MCT (medium chain triglyceride) iaitu asid laurik (asid lemak 12-karbon), asid kaprik, asid caprilic & asid kaproik yang banyak manfaat kpd tubuh spt menurunkan kolesterol, sbg anti-virus & anti-bakteri serta boleh merawat pelbagai penyakit. Ia tidak termendap pd dinding salur darah kerana ia dapat diangkut dgn efisien dan digunakan oleh tubuh sepenuhnya. Peranan ini dimainkan oleh kolesterol baik HDL yg juga meningkat selepas mengambil lemak tepu asli. Sebaliknya HVO yg menekan HDL akan meningkatkan LDL kolestrol jahat yg tidak boleh diangkut atau dimetabolismakan. Ini yg menyebabkan HVO atau majerin memudaratkan badan. Santan jg ade vitamin B komplex, kalsium, phospholipid, lecithin, phytosterols, antioksidan, vitamin E tocopherol, squalene.. Semua ni bmnfaat utk metabolisma sel yg optima, boost pengankutan &  pnyerapan nutrien lain..
Metabolisma minyak sayuran terhidrogen di dalam tubuh sangat rendah dan kurang bermanfaat. Ia tidak boleh diguna oleh tubuh secara berkesan. Minyak sayuran terhidrogen (human made fats/ bad fats) boleh tinggal dan berhimpun dalam badan sehingga lebih 20 tahun. Ia boleh melekat/attach pada membran sel-sel termasuk sel darah merah dan mengganggu banyak proses biokimia dalam dan luar sel. Badan tidak tahu apa hendak dibuat dengannya sehingga ia tidak boleh digunakan atau disingkirkan.
 Ia menyebabkan darah pekat, LDL/ kolesterol jahat naik, darah berasid, pengangkutan nutrient & oksigen kepada sel dan penyingkiran bahan  toksik/kumuh daripada sel terjejas. 
Kesan awal pada tubuh boleh dirasai hampir serta-merta selepas mengambil makanan yg ada HVO / majerin iaitu, selalu mengantuk & letih pada hari siang terutama lepas makan, kadang-kadang terjadi sesak nafas, tercungap-cungap bila menaikki tangga atau berjalan cepat, selalu pening & sakit kepala, kebas pada tangan atau kaki, jantung rasa berdebar. Badan sentiasa rasa malas, berat dan tidak cergas. Aktiviti fizikal seperti senaman & bersukan dilakukan dgn paksa atau kesedaran utk menjaga kesihatan, kecergasan & menurunkan berat badan, padahal kemampuan / kapasiti / kekuatan tubuh sangat rendah yakni peredaran darah yg terganggu, darah pekat, salur darah keras, paras oksigen dlm darah rendah, pengangkutan nutrien & bhn kumuh tidak efisien . Ini boleh memudaratkan organ jantung, otot utk jangka masa panjang.
Untuk jangka panjang pula (yakni selepas bertahun-tahun mengmbil HVO / majerin), ia menyebabkan fungsi organ-organ terganggu, lalu badan menjadi tidak cergas dan akhirnya menimbulkan penyakit seperti darah tinggi, kegemukan buah pear/ central obesity / gemuk pada bahagian abdomen & punggung (pinggul), kolesterol dan lemak dalam darah tinggi, migrain yg sukar dirawat sehingga terpaksa mengambil pain killer, penyakit jantung koronari, heart-stroke atau heart-attack, serangan angin ahmar / lumpuh, kanser, arthritis, kerap terkena jangkitan kuman & virus, artherosclerosis, salur darah keras /sempit / tersumbat dsb. Bagi setengah orang, molekul hormon insulin tidak dapat bertindak pada reseptor sel yang menghalang kemasukan sebahagian molekul glukos. Lalu terjadilah 'insulin resistant' pada pesakit 'diabetes Type 2'.
 4. Sayur –sayuran dan buah –buahan
a) Pilih yang bebas @ kurang diracun seperti sayur  daun yang berlubang, organically grown, sayur/ buah kampong. Kalau boleh elak buah yang diperam karbaid.
b) Pilih sayur/ buah yang ditanam secara semulajadi dan organic, serta bebas GMO (genetically modified organism)
c) Pilih sayur kampong yang tumbuh meliar @ tidak diracun @ menggunakan baja kimia.
d) Apabila perlu , makan buah/ sayur yang telah disembur racun makhluk perosak (pesticide), rendam dalam air garam/ cuka buah/limau nipis dalam  beberapa minit untuk mengurangkan kandungan racun dalam buah/ sayur. 
e) Buah kurma, buah kismis, kurma merah, buah tin, buah delima yang asli pun bagus untuk kesihatan.
f)  Buah betik, pisang (bebas karbaid), ulam pegaga, ulam raja, daun selom, daun ketumbar, saderi, daun sup juga bagus,.
 g). Lebih baik pilih buah dan sayuran tempatan kerana buah & sayuran import mengandungi ubat atau bahan kimia untuk elak daripada serangan kulat & serangga perosak supaya tahan lebih lama.
5. Makananmakanan lain yang baik.
a) Guna gula perang @ Brown sugar @ gula kabung asli @ gula nira kelapa asli @ raw sugar cane @ jaggery sugar ( warna perang), menggantikan gula putih. Gula perang ada dua jenis dalam pasaran, iaitu semi brown & whole/ raw/ natural brown sugar yang dibuat daripada jus tebu yang diproses secara pemekatan/concentration. Yang kedua lebih baik kerana kaya khasiat mineral, antioksidan, phytonutrien.
Elakkan gula perang yg dibuat drp gula putih yg dikaramelkan. 
Elakkan pemanis tiruan bebas kalori or diabetic sugar spt aspartame, saccharin, sucralose, dsb.
Gula putih yg diproses dgn bhn kimia yg tiada sebarang nutrisi boleh meradangkan sel n tisu n organ.. Harus dielak oleh pesakit autoimun, diabetes, drh tinggi n jantung n kardiovaskular..
b) Cuka buah-buahan yang diperam (hasil fermentasi, bukan cuka kimia) seperti cuka nipah, cuka epal, cuka kurma, cuka beras juga bagus sebagai perasa makanan untuk pencernaan, nyahtoksik, memecahkan lemak, darah tinggi, kencing manis, cuci organ hati dan buah pinggang. Pengambilan  1 sudu besar 2x seminggu digalakkan.
c) Guna garam kasar (asli) yakni dibuat daripada air laut menggantikan garam halus yg diproses secara kimia (refined sea salt, synthetic salt). Garam terbaik adalah garam bukit berwarna perang atau merah mudayang bebas bahan aditif  serta kaya pelbagai mineral seperti kalsium, magnesium, iron, potassium. Garam bukit yang mengalami proses pemutihan yakni ‘highly refinery processed rock salt’ yg berwarna putih kurang bermanfaat kpd tubuh kerana kurang mengandungi bahan mineral dan ia juga kurang beralkali.
d) Air,  kalau boleh guna air bertapis. Air zam-zam sangat bagus. Di samping itu air telaga/ air bukit/ air mata air yang bersih pun baik kerana ia bersifat alkali. Air sumber asli ini adalah ‘ air hidup’ yang penuh bertenaga & berkhasiat yang mempunyai struktur kumpulan molekul heksagon dan kandungan mineral. Ia adalah sumber air yang baik & penting untuk fungsi tubuh yang optimum seperti penyahtoksikan, penghantaran nutrient dan oksigen ke sel-sel, sebagai antioksidan  yang boleh meneutralkan radikal bebas, penggunaan tenaga sel (metabolisme) yang maksimum,  meningkatkan  imun, tenaga, alertness dan kesegaran badan dsb. Air yang mengandungi khasiat mineral ini berkesan utk menghidratkan tubuh, organ, tisu dan sel-sel.
e). Serbuk minuman yang bagus: Serbuk minuman 100% asli seperti serbuk koko Van Houten & Tudor, daun teh asli, teh hijau,  serbuk biji kopi asli yang bebas krimer minyak sayuran/krimer bukan tenusu/ majerin.
6. Elakkan :
a) MSG (Monosodium Glutamate) dan semua jenis bahan perisa makanan.
b) Snacks, chocolate, confection & junk food yang tidak bermanfaat malah membebankan tubuh memprosesnya: mengandungi banyak minyak sayuran terhidrogen, pewarna, perasa tiruan.
c) Buah-buahan jeruk yang mengandugi pemanis tanpa zat seperti sakarin, aspartame, cuka buatan, asid, pewarna, pengawet .
d) Minuman berkarbonat, minuman ringan.
e) Makanan/ minuman yang banyak bahan pengawet,  pewarna, perasa,  tambahan @ aditif kimia.
f) Mee segera.
g) Ayam goreng segera, burger dan sosej: mengandungi minyak sayuran terhidrogen, MSG, aditif kimia, pewarna.
h) Cuba elakkan cili boh kerana kandungan bahan pengawet sodium benzoate, pewarna dsb.
i) Elakkan memakan mi kuning, kueteow kerana mengandungi bahan aditif termasuk asid boric, pengawet, minyak sayuran highly refined RBD. Sebagai ganti ambil mihun (dibuat daripada beras asli), spaghetti @ macaroni yang dibuat daripada 100% wheat durum.
j). Kebanyakan makanan segera diproses yang boleh terus dimakan yakni instant food, serbuk bijirin segera @ bijirin sarapan segera dan serbuk minuman segera / instant beverage, serbuk kopi campuran, serbuk kopi segera all in one / 3 in 1, minuman malt berperisa koko yang  mengandungi majerin/krimer bukan tenusu/krimer minyak sayuran patut dielakkan.
k). Elakkan santan gantian / tiruan yang dibuat atau dicampur dgn minyak sayuran yg diubahsuai spt krimer bukan tenusu, bahan pemekat, food conditioner, synthetic food emulsifier drp minyak sayuran.
·Bahan – bahan di atas mengandungi banyak bahan kimia dan minyak sayuran terhidrogen yang menjejaskan jasmani, akal, minda
·Produk – produk makanan / minuman lain yang terdapat di shelf pasaraya patut dipilih berdasarkan ingredient pada label dan tips yang diberikan. Jadilah pengguna yang bijak.. Pemilihan makanan patut berdasarkan priority quality, kesihatan, keselamatan dan availability makanan tersebut dalam pasaran. Kalau tidak boleh dielakkan 100%, kita ambil jalan tengah dengan meminimumkan tahap & risiko kemudaratan produk yang dipilih.
·Kita patut ambil makanan yang halal lagi baik untuk kesihatan rohani, akal, dan jasmani.
·Makanan yang tidak baik boleh menjejaskan bukan saja kesihatan jasmani tapi juga sikap dan tingkah laku kita.   
Cara mengambil makanan yg baik utk tubuh bg menggalak penghadaman, harmoni utk badan, tidak membebankan organ-organ serta kombinasi makanan yg harus dielakkan:
1. Makan dengan tenang dgn mengunyah makanan dgn sempurna sebelum ditelan.
2. Mulakan makan dgn buah-buahan dahulu sebelum makan makanan berat seperti nasi. Bukan ambil buah selepas makan nasi. Ini mengganggu pencernaan.
3.Elok minum sedikit sebelum makan & semasa makan. Jangan minum banyak selepas makan. Selepas 20 -30 minit makan, baru minum air dlm kuantiti yg lebih banyak. Ini mengelakkan badan lemah.
4. Susu & buah tidak digalak makan dalam masa yg sama. Mengganggu pencernaan & keseimbangan tubuh.
5. Dua sumber protein yg berbeza tidak digalak makan dalam masa yg sama spt ikan+daging, ikan+telur, ayam+ikan, seafood+daging / telur/ susu, ikan air masin + ikan air tawar, dan begitulah seterusnya. Boleh menimbulkan penyakit.
6.  Elakkan mengambil 2 jenis makanan masam sekaligus.
7. Orang yg sedang mengalami penyakit kronik yg berat atau baru sembuh drp penyakit berat, elak makanan masam, kerana boleh melemahkan badan.
8. Makan secara sederhana. Elak terlalu banyak banyak makan & minum.
9. Pelbagaikan makanan yg diambil.Jangan cenderung mengambil sesuatu jenis makanan tertentu sahaja utk tempoh yg lama. Utk memastikan kita dapat semua jenis zat makanan dgn seimbang.
10. Jangan hanya makan sesuatu jenis makanan spt daging sahaja atau ikan atau telur atau ayam atau seafood sahaja setiap hari utk jangka waktu panjang. Tukarkan jenis lauk atau menu 2-3 hari sekali. Ini utk memastikan keseimbangan tubuh.
      # Kalau hanya makan ikan, melemahkan badan
      # Kalau hanya makan daging atau telur, menggemukkan badan dan mendatangkan penyakit.
      # Kalau hanya makan sayur & buah-buahan, melemahkan tubuh, kekurangan darah merah, darah rendah
      # Kalau tak makan daging atau susu langsung juga melemahkan badan, kekurangan darah, darah rendah.   
11. Kalau setiap hari ambil makanan masam pula melemahkan badan.
12. Makan banyak jenis makanan dlmsatu masa boleh mengakibatkan ketidakhadaman, kembung, angin.
13. Madu & buah tembukai / durian tak boleh diambil bersama.
14. Elak makanan terlalu pedas, terlalu panas, atau  terlalu sejuk.  
15. Selepas kenyang makan, elakkan terus mandi atau bersetubuh atau terus tidur. Boleh melemahkan badan. Bg tempoh 1 jam utk penghadaman sambil berjalan perlahan 40 langkah.     
16. Juga elakkan mandi atau setubuh semasa terlalu lapar.
17. Makanan & minuman segar yg tidak kena api / dimasak spt ulam sayur, buah segar, madu, air bersih dari punca mata air, air bawah tanah, air mineral, air bukit, air bertapis yg tidak menghilangkan kandungan mineral sgt bermanfaat utk tubuh utk menyeimbangkan pH darah, memberi olsigen, detoksifikasi, menggalak metabolisme badan, kesegaran badan & tenaga. 
18. Rendam sayuran, buah, ikan, seafoods, ayam dlm  air yg ditambah garam laut/bukit @ 1% @ 5-10 minit shj, kemudian dicuci bersih sebelum dimasak/dihidangkan utk menyingkirkan kesan mudarat bhn kimia spt karbaid, racun pesticide & herbicide, racun anti kulat, formaldehyde dsb..

Disediakan oleh,
Ahmad Nizam B Muhamad
BIOSHIFAX MARKETING


Post a Comment