Kekurangan sel darah merah atau disebut anemia biasa terjadi pada zaman moden ini walaupun wujud pelbagai jenis makanan dan supplemen tambahan. Anemia biasa disertai oleh tekanan darah rendah.. Simtomnya adalah spt berikut :
   a). Muka pucat. Lama-kelamaan tapak tangan juga jadi putih pucat
   b). Lemah badan
   c). Cepat penat & mencungap bila membuat aktiviti fizikal
   d). Selalu rasa pening lalat / dizzy terutama bila mengubah posisi badan akibat oksigen yg kurang dlm otak.

Zaman moden ini pesakit darah tinggi juga tak terkecuali mengalami anemia. Ini disebabkan darahnya yg pekat serta dinding salur darah yg menyempit serta mengeras akibat pengambilan HVO & minyak goreng recycle.

Punca Anemia

1.  Wanita mengandung selalu mengalami anemia yakni kekurangan paras hemoglobin dlm darahnya. Ini disebabkan keperluannya terhadap nutrien bertambah dengan adanya bayi dlm kandungan yg semakin berkembang.. Sebab itu keperluan RDA nutrien wanita mengandung meningkat dengan ketara berbanding wanita tidak mengandung. Nutrien yg diperlukan dlm pembentukan sel darah merah dan hemoglobin adalah protein berkualiti (susu, daging, ikan, ayam kampung,  telor ayam  kampung, kekacang, badam, kacang kuda, kacang hijau yg direndam semalaman ), vitamin B kompleks terutama folate (susu, beras rebus parboiled, beras perang yg direndam semalaman, telor, bijirin penuh asli, gandum bulgur wheat, kekacang, sayuran hijau), mineral terutama kalsium, iron, magnesium (susu, keju, merunggai, kekacang, buah, sayuran, butter susu asli, bijirin penuh asli, beras rebus, gandum  bulgur wheat, badam, kurma, kismis,  yoghurt asli full cream)..

Perhatian harus diberikan kpd daging kambing 'lamb' yg sangat berkhasiat yg mengandungi protein bermutu tinggi yg mudah dicerna dan diserap utk membentuk darah dgn cepat dan efisien. Bioavailibiliti daging lamb sangat tinggi dlm tubuh manusia..  Daging lamb (anak biri-biri 2 tahun ke bawah) mengandungi paras nutrien yg lebih tinggi drp daging lain yakni vitamin B kompleks, mineral, asid amino, L-carnitine, ko-enzim Q10, antioksidan, vitamin C dsb. Lemak dan kolesterol yg terkandung dlm daging lamb digunakan sepenuhnya oleh tubuh dlm proses metabolisma tubuh & pembakaran kalori, membentuk pelbagai sel-sel & tisu, membentuk darah dan hemoglobin. Kemudian ia dikumuhkan sepenuhnya. 

Kalori daripada karbohidrat kompleks yang asli spt beras rebus parboiled, beras perang yg direndam semalaman, gandum bulgur wheat, tepung atta, oat, kekacang (kacang kuda), juga bertambah keperluannya bg wanita mengandung. Gula perang organik, gula melaka, gula merah asli, molasses tebu, madu asli, gula nipah, gula kelapa juga membantu wanita mengandung dlm membekalkan tenaga segera kpd ibu mengandung serta mengoptimumkan lagi pembentukan sel darah merah & hemoglobin.

Sedikit lemak juga diperlukan sebagai sumber tenaga yg tinggi spt minyak kelapa dara, santan kelapa asli, minyak zaitun extra virgin yg diambil tanpa pemanasan. Lemak tepu asli spt butter, santan, susu segar atau tepung penuh krim yg asli juga membantu membekalkan tenaga kpd ibu mengandung yg memerlukan kalori yg lebih. Semua pemakanan seimbang yg asli lagi tepat ini akan mengoptimumkan pembentukan sel darah merah dan hemoglobin.

2. Kekurangan zat pemakanan (malnutrition). Boleh terjadi kepada kanak-kanak, org dewasa dan org tua yg kurang selera makan, terutama bg mereka yg banyak mengambil makanan ringan @ junk food, makanan segera dan makanan 'highly refined processed foods' spt beras putih, gula putih, tepung putih, minyak refined, dan majerin yg sangat kurang kandungan nutrien asli..

3. Wanita bersalin juga   terdedah kpd masalah anemia kerana kehilangan darah yg banyak semasa melahirkan anak. 
4. Pesakit kronik yg semakin kurang selera makan.   
5. Pesakit yg mengalami pendarahan kronik walaupun sedikit seperti buasir berdarah, kanser.
6. Kemalangan yg menyebabkan kehilangan cecair tubuh dan darah yg banyak.
7. Penyakit genetik spt talassemia, G6PD, dsb.
8. Penyerapan nutrien yg terjejas akibat masalah  sistem penghadaman.
9.



Rawatan anemia

1. Mengambil makanan asli wholefoods yg kaya pelbagai nutrien
2. Badam yg kaya protein , karbohidrat, lemak vitamin B kompleks, mineral
3. Susu asli (kambing, lembu) spt susu segar, susu tepung penuh krim FERNLEAF 100% original.
4. Daging kambing anak biri-biri yakni lamb yg kaya protein berkualiti tinggi yg mudah hadam serta vitamin B kompleks, mineral. Ia sgt cepat membina sel darah merah.
5. Ayam kampung serta telur kampung, puyuh, merpati serta telurnya
6. Butter susu asli spt Anchor, SCS kaya lemak tepu & kolesterol yg seimbang (highly bioavailable) utk membentuk membran sel yg utuh
7. Beras rebus / parboiled rice yg kaya vitamin B kompleks terutama folate, mineral yg diserap 99%.
8. Bulgur wheat yakni soaked, steamed cracked wheat  yg kaya karbihidrat kompleks, vitamin B kompleks , mineral terutama zat besi yg diserap hampir 100%
9. Barli
10. Madu asli, gula merah asli, molasses tebu
11. Garam bukit Himalaya warna pink yg mengandungi 84 mineral
12. Jintan hitam serbuk / biji
13. Halba biji
14. Kurma merah / buah bidara China
15. Buah kurma
16. Minyak kelapa dara @ minyak zaitu extra virgin yg membantu membentuk membran sel serta menjana tenaga yg banyak utk sintesis sel darah merah. Ia juga memberi kesan fisiologi kepada seluruh organ tubuh yg mengoptimumkan sintesis sel darah merah.
 17. Kekacang spt kacang hijau, pulut hitam, kacang  kuda, merunggai.
18. Air mineral yg bersih.
19. Tepung gandum atta.
20 Santan kelapa asli yg menggalak pembentukan sel-sel baru.


Makanan yg harus dielakkan

1. Makanan masam yg  boleh melemahkan badan.
2. HVO, minyak goreng recycle kerana ia memberatkan lagi keadaan anemia akibat gangguan edara darah dan oksigen rendah
3.Mmakanan banyak kimia, refined foods, makanan ringan yg kurang berzat
4. Ayam daging, telur komersial  yg kurang berzat
5. Makanan yg boleh mengganggu penghadaman spt mencampurkan susu dan buah, mencampurkan dua jenis protein yg berbeza spt daging dan ikan @ telur @ susu
6. Makanan yg terlalu pahit spt hempedu bumi, seruntun, peria, tunjuk langit.. Ia boleh melemahkan badan
7.  Air R.O yg tiada mineral. yg mengganggu keseimbangan homeostasis darah.
8. Beras putih, gula putih, tepung gandum putih yg tiada zat.

2 Ulasan

  1. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

Catat Ulasan