Header Ads Widget

Bioshifax natural products formulated by Nutritionist

Wholefood
Photo by Scott Warman on Unsplash


MAKANAN PENAWAR @ PUNCA PENYAKIT.
NAK SIHAT CUBA AMALKAN TIPS MKNN SPT DI BAWAH .IN SHA ALLAH BADAN SIHAT- RENGAN @ BERTENAGA
👇🏻
ELAK MAKANAN
25 TOP INFLAMMATORY FOOD INGREDIENTS, chemicals & FOODS..
24 BAHAN MAKANAN, bhn kimia & MAKANAN KERADANGAN UTAMA... :
1. Pewarna tiruan sbg aditif makanan
2. Perisa tiruan sbg aditif makanan
3. Pemanis tiruan spt sakarin, aspartame, sukralos dsb.
4. Bread improver , dough softener as food conditioner additive
5. Emulsifier semi - sintetik : GMS (glyceeyl monostearate) @ monoglyceride + diglyceride ; polysorbate, sorbitan monostearate dsb.
6. Bahan pemutih benzoyl peroxide dalam tepung gandum putih.
7. Antioksidan sintetik : BHA & BHT dalam minyak masak sayuran RBD..
8. Formalin sbg bahan.pengawet dlm ikan, seafoods, daging segar..
9. Trans fat semi - sintetik dalam produk makanan terproses, majerin, shortening, non-diary creamer, makanan ringan, makanan segera, gorengan.
10. Hydrogenated vegetable oil @ HVO : majerin, vegetable shortening, cocoa butter substitue, non diary creamer dlm produk makanan & minuman 3 in 1..
11. Makanan bergoreng :
- semua jenis minyak walaupun myk kelapa tetap menghasilkan molekul asid lemak tak tepu yg teroksida tapi dlm jumlah yg minima berbanding myk lain. Minyak kelapa ada 10% asid lemak tak tepu.
- satu kali goreng pun blh jadi radang kpd kebanyakan orang.
- lagi banyak kali minyak masak diguna utk menggoreng lagi bertambah banyak molekul asid lemak teroksida @ radikal bebas terhasil : peroxide, polar compounds, aldehyde, polymerized triglycerides.
12. Minyak masak sayuran RBD (refined, bleached, deodorized).
13. Daging lembu & mutton walaupun organik. Paling teruk yg bermutu rendah.
14. Daging & ikan proses spt nugget, sosej, burger, fishball, fish cake yg juga byk mngandungi bhn kimia sintetik spt nitrite & nitrate sbg pengawet , perisa tiruan, MSG, pewarna tiruan, kondisioner, protein soya GMO dsb.
15. Residu racun herbicide yg tinggi i.e glyphosate dalam bijirin & produk bijirin komersial drp gandum, oat, jagung yg diimport dari USA, Canada, Australia.
16. Hasil ternakan komersial i.e ayam daging, telor biasa, ikan belaan (keli, patin, tilapia, sembilang), daging lembu yg diternak menggunakan antibiotik, vaksin, hormon tumbesaran, GMO...
17. Highly refined processed foods yg lain spt gula putih, beras putih, tepung gandum putih, garam putih serta minyak masak sayuran RBD yg diproses secara kimia.. Makanan begini tiada zat / micronutrients i.e vitamin, minerals, antioksidan alami serta phytonutrients lain yg bermanfaat kpd sel & tubuh. Menyebabkan bahan buangan/kumuh tubuh yg bertoksik berkumpul dalam sel, tisu, organ dan tubuh.. Darah menjadi pekat dan berasid. Sel darah merah melekat.. Trans fat mengikat reseptor sel menjadikan sel kurang berfungsi.. Trans fat penetrate dalam hampir semua sel, tisu dan organ menjadi penyakit serta menggaggu metabolisma dan banyak pathway biokimia dalam tubuh..
18. Bagi yg ada eczema, alahan, penyakit autoimun, elak juga yis bakeri komersial utk buat roti dan biskut kerana GMO yg meradangkan..
19. Xenoestrogen yakni bhn kimia yg asing kpd tubuh bila memasukki tubuh yg blh mengikat reseptor hormon estrogen mnyebabkan hormon estrogen yg beredar dlm drh lbh tinggi dlm satu jangka masa yg lama.. Contoh: bhn aditif plastik pembungkus dan bekas makanan, pesticide, insecticide, trans fat dsb.
20. Paras klorin, fluorida, logam dan pencemar yg tinggi dlm air minuman..
21. Pencemaran alam sekitar oleh bhn kimia, logam berat dan bhn toksin : udara, air, tanah dan/atau seterusnye memasukki rantaian mknn manusia..
22. Produk kosmetik, personal care & toiletries yg mengandungi bhn kimia harsh.
23. Residu Heavy metals @ logam berat dlm makanan, vaksin, produk kosmetik, pencemar udara/tanah/rantaian makanan dsb.
24. Acrylamide dlm makanan yg dipanggang , grill, barbecue sehingga menjadi hitam..
25. Jangkitan kuman
Bahan keradangan diatas menjadi punca kpd banyak penyakit zaman moden...
1. Penyakit metabolik.. Diabetes, darah tinggi, jantung, kolestrol, sumbatan salur drh, strok.
2. Kanser dll

Keywords:

konsep pinggan sihat malaysia

bento makanan sihat

gambar makanan sihat

suku suku separuh

makanan yang sihat

makanan diet sihat

pemakanan sihat

menu makanan sihat

piramid makanan

makanan seimbang

makanan sihat untuk diet

resepi makanan sihat

gambar makanan sihat

bento makanan sihat

makanan berkhasiat

healthy food

makanan sihat untuk jantung

poster makanan sihat

makanan sihat untuk ibu mengandung

amalan gaya hidup sihat

pinggan sihat malaysia

makanan sihat untuk kanak kanak

suku suku separuh

konsep pinggan sihat malaysia

makanan diet sihat

menu diet sihat

resepi diet sihat

tips diet sihat

Post a Comment