Lemak tepu vs trans fat
Sedikit senaman utk otak pagi ni....
Lemak tepu vs trans fat..
Lemak / minyak sayuran baik vs lemak/ minyak sayuran jahat..
Satu bacaan yg agak berat ni dan panjang.. Sesiapa yg berminat blh baca dibawah..
Natural Saturated Fats vs trans fat vs hydrogenated fats vs polyunsaturated fats RBD vs RBD vegetable oil vs mono unsaturated vs deep fried foods vs cold pressed vegetable oil vs recycle cooking oil....
Setiap satu jenis minyak ni mpunyai darjah risiko terhadap kesihatan yg berbeza..
Byk faktor menentukan samada minyak or lemak tu baik/sihat atau jahat / pyakit..
a. Cara memproses or mhasilkan minyak tersebut dikilang : RBD refining vs complete hydrogenation vs partial hydrogenation vs cold pressed vs physical refining
b. Jenis asid lemak yg terkandung dlm myk tersebut scara alami..
- long chain vs medium dan short chain
- darjah ketepuan
- komposisi dominan asid lemak : saturated vs mono-unsaturated vs poly- unsaturated.
c. Cara memasak : deep fry of extreme heating vs diguna beberapa kali vs recycle oil vs moderate tumis vs saute..
d. Sejauh mana molekul minyak tersebut teroksida vs trans fat content vs molekul polimer content vs radical bebas content vs toxic new derivatives compounds or byproducts hasil pengguhaan myk beberapa kali..
Huraianye spt dibawah...
1. Trans fat hasil proses partially hydrogenation thdp myk sayuran or pemanasan myk sayuran terutama myk polyunsaturated.. Trans fat yg bukan alami ni sgt berisiko utk kene pyakit sindrom metabolik spt diabetes, drh tinggi, insulin resistant, obesiti, kanser, strok dsb.. Trans fat sintetik ni blh penetrate membrane cell membentuk sel yg kurang berfungsi n kurang polariti n rigid.. Mhalang pengangkutan nutrien ke dlm sel n bhn kumuh ke luar sel..
2. Molekul myk yg telah teroksida akibat proses RBD or deep fry or pemanasan extreme.. Myk recycle or myk masak yg dguna bbrpe kali adalah plg byk ade spesies mutant molekul asid lemak teroksida n molekul lain yg bertoksik akibat tndk bls myk dgn mknn n radikal bebas n polimer asid lemak yg bsifat spt plastik yg tak blh dguna oleh tubuh.. Yg mnyebabkn keradangan n alahan n autoimun reaction.. Ddg salur drh blh jd keradangan n infeksi n plaq.. Sel drh mlekat dgn scara mluas dlm tubuh shingga slalu rase kebas n sakit kpala n sakit tumit n sakit blkg akibat kekurangan oksigen n nutrien. Dinding salur drh jd keras tidak anjal lg mnyebabkn tekann drh bhgn atas mningkat.. Lama -klamaan ddg salur drh yg halus n kapilari jd fragile ykni mudah pecah.. Imun mnurun.. Mudah kene infection. Slalu kene batuk n sakit tekak n selsema n demam.. Drh berasid..
3. Fully hydrogenated vege oil mcm non diary creamer adalah lemak tepu 100% yg bukan alami ykni semi-sintetik.. Ini satu lg spesies molekul lemak yg sgt mudharat kpd tubuh sbb tubuh tak blh guna dgn efektif. Mnimbun dlm tubuh n mnyelaputi sel, mnjd plaq pd ddg salur drh , trigger keradangan ddg salur drh..
Lemak tepu asli sgt berbeza dgn semua lemak diatas..
Lemak tepu asli bfungsi utk sel n tubuh dgn bkesan skali.. Sunnatullah..
Mnguatkn sel, melindungi sel, optimize fungsi sel, blh meneutralkn racun n mnjdkn badan kuat n robust tak mudah letih n kene pykit n jnkitan n fungsi saraf/otak yg optimum.
Jadi mknlh lemak tepu asli tanpa was2..
1. Santan kelapa asli.. Bukan santan sawit yg telah dmodifikasi..
2. Myk kelapa dproses scara fizikal..
3. Myk kelapa tanak
4. Vco
5. Butter susu asli.. Bukannye butter tiruan or campuran dgn hydrogenated fats..
6. Myk sapi asli.. Bukannye myk sapi campuran hydrogenated fats..
7. Lemak anak kambing bebiri @ lamb..
8. Telor kmpg.
9. Susu asli.. lembu n kambing..
Juga termasuk myk yg sihat..
1. Myk zaitun extra virgin
2. Myk bijan cold pressed or dperah.. Bukan RBD.
3. Myk kelapa sawit physical process bukan RBD..
4. Myk sayuran lain yg dproses scara fizikal bukan RBD.
Myk kelapa terbaik utk menggoreng mknn sbb 90% tepu. Sgt stabil wpun dpanaskn pd suhu tinggi mnggoreng..
Kedua.. Myk masak sawit RBD or olein fractionated blh gune tp 1-2x shj utk org sihat n anak2.. Tp jgn overheating smpi berubah warna n texture.. Bgitu jg tuk mnumis sdikit moderately, jgn over-tumis..
Tp bg psakit diabetes n drh tinggi n strok n jantung n drh pekat n migraine n keradangan n eczema n psoriasis n kegatalan n alahan n pykit ginjal n hati... Elok elakkan jg myk sawit RBD n mknn bgoreng.. Sbb dia blh trigger pykit bkenaan.
Lemak tepu asli drp daging lembu n mutton yakni kambing umur lbh 2 tahun jg tak mnyihatkan. Lemaknye yg warna putih, keras dan sangat melekit n susah dbasuh shingga kene gune air panas, memudaratkn tubuh jg..
Klu prdk mknn tu ade saturated fats drp myk sayuran tp bebas trans fats ade 3 mkne...
1. Ia mngandungi lemak tepu asli yg naturally occuring dlm myk sayuran tu..
2. Klu ia bebas hydrogenated fats plk mkne sah ia pkai..
a. myk sayuran yg cecair sepenuhnye + butter susu asli or cocoa butter or myk sayuran tepu asli yg lain spt shea butter..
b. Myk sawit stearin yg semi solid mcm butter yg dproses scara fractionation keluaran Adela dan Felda guna teknologi PORIM.. Jarang tengok kt pasaran sbb dgunakan oleh kilang mknn komersial..
3. Myk sayuran terhidrogen yg telah dbuang trans fat nye. Tp masih ade baki dlm 0.1- 0.5% yg dkira plg minima..
# 1 dan # 2 diatas kira ok blh..
# 3 elok elakkan.. Sbb wpun kndgn trans fat minima ia tetap blh build up dlm bdn sehingga ada Dr Barat mendedahkan trans fat buatan ni blh tinggal dlm bdn sehingga 27 tahun.. Trans fat dianggap sbg "A time bomb modern food ingredient" utk badan alami pyakit sindrom metabolik yg serius..
Jd tengok pd label prdk mknn masa shopping membeli n memilih..
1. Trans fat free..
2. Hydrogenated fat free...
Mesti ade kedua2 ni pd label bru confirm dia guna myk yg plg kurang risiko kesihatan..
Contoh lemak tepu asli tanpa proses penghidrogenan yg dguna dlm industri mknn adalah...
1. Cocoa butter pure...
Bukan cocoa butter substitute/ extender or CBS or CBE..
2. Butter susu asli...
Bukan butter campuran myk sayuran terhidrogen + flavor tiruan..
3. Pure Ghee...
Bukan Ghee myk sayuran terhidrogen
4. Myk kelapa asli..
5. Shea butter asli..
Tp prdk begini lbh mahal drp prdk yg guna lemak sayuran terhidrogen dan lemak sayuran partially hydrogenated + trans fat...
Spt ..
1. Vegetable shortening
2. Majerin
3. Butter myk sayuran with flavor n coloring..
4. Ghee myk sayuran with flavor n coloring..
Semuge bermanfaat..
Wallahu a'lam..
Catat Ulasan