2 Februari 2014

Khasiat Goji

Goji Berries
Herba Adalah Penawar Pelbagai Penyakit......
Beralihlah kepada penawar yang berasaskan herba semulajadi. 100% selamat tanpa kesan sampingan. Herba ini telah digunakan sejak beribu tahun dahulu. Zaman sekarang ramai yang telah beralih kepada penawar herba semulajadi sebagai alternatif penawar penyakit kerana kesedaran tentang ubat kimia banyak kesan sampingan jika digunakan dalam masa yang lama mengamalkan memakan BUAH GOJI sebagai makanan harian.1. Goji memanjangkan usia, menghalang diri anda daripada tua sebelum masa menerusi tindakan anti-oksida yang tinggi.
2. Goji meningkatkan tenaga dan kekuatan anda, terutama melawan penyakit.
3. Goji menjadikan anda rasa dan kelihatan muda. Goji merangsang rembesan HGH (HormonPertumbuhan Manusia), 'hormon remaja'
4. Goji mengekalkan tekanan darah yang sihat.
5. Goji mengurangkan risiko kanser.
6. Goji mengurangkan kolestrol.
7. Goji menormalkan gula dalam darah pada peringkat awal diabestes.
8. Goji meningkatkan fungsi seksual dan merawat masalah seksual.
9. Goji membantu mengurangkan berat badan.
10. Goji melegakan sakit kepala dan pening.
11. Goji melegakan isomnia dan tidur lebih nyenyak.
12. Goji mengekalkan kesihatan mata dan penglihatan anda.
13. Goji menguatkan jantung anda.
14. Goji menghalang peroksidan lipid (yang menyebabkan sakit jantung).
15. Goji meningkatkan halangan penyakit.
16. Goji meningkatkan respon imunisasi (T-Cell, IL-2, IgA, IgG).
17. Goji sebagai rawatan sakit kanser.
18. Goji menempatkan semula dan membaik pulih DNA (menghalang mutasi yang menyebabkan kanser).
19. Goji menghalang tumbesaran tumor..
20. Goji mengurangkan kesan toksid kemoterapi dan radiasi.
21. Goji membina darah yang kuat, meningkatkan produksi sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet, dan rawatan penyakit tulang sum-sum)
22. Goji meningkat limfosit.
23. Goji menaktifkan anzim anti-radang.
24. Goji menyokong fungsi hati yang sihat.
25. Goji merawat simptom-simptom menapause.
26. Goji menghalang loya di peringkat awal mengandung.
27. Goji meningkatkan kesuburan.
28. Goji menguatkan otot dan tulang anda.
29. Goji menyokong fungsi buah pinggang.
30. Goji meningkatkan memori dan memulih ingatan.
31. Goji membantu batuk kering yang kronik.
32. Goji menghilangkan tekanan dan gelisah.
33. Goji meningkatkan keceriaan dan semangat anda.
34. Goji membantu sistem penghadaman.


Cara guna:


Makan 3 , 5 , 7, 15 dan 21 biji setiap hari untuk kesegaran badan.
Menurut analisa yang dilakukan oleh "Beijing Nutrition Research Institute", China:

" Gojiberry mengandungi rangkaian anti-oksidan "carotenoids" yang sempurna, menjadikan ia di kalangan makanan yang tertinggi kandungan carotenoids yang pernah diketahui; lebih banyak beta- karotin dari lobak merah/wortel, dan zeaxanthin (menyihatkan mata), dan melebihi 500 kali ganda vitamin C daripada oren apabila di ukur sama berat,(bererti menjadikan ia nombor 3 makanan terkaya sumber vitamin C di bumi ini, selepas kakadu plum dan camu camu)."

Menurut kajian tersebut, gojiberry juga kaya dengan 18 jenis asid amino, 21 jenis zat gizi, tinggi kandungan vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6 dan vitamin E. Lebih kurang 11mg/100g zat besi, di samping "betasisterol, sesquiterpenoids (cyperone, solavetivone - bahan anti-kulat), tetraterpenoids dan betaine untuk pencernaan. Gojiberry juga mengandungi "polysaccharides" yang menyumbang kepada sistem kekebalan tubuh. Gojiberry juga kaya dengan asid lemak, zat-zat omega yang menyihatkan tubuh, yang diperlukan untuk menghasilkan hormon, mempertingkat daya fikiran dan fungsi sistem saraf. Kandungan asid linoleic juga tinggi.
Dan menurut satu artikel lain yang dikeluarkan oleh "The National Library of Medicine", Bethesda, Maryland, Gojiberry mengandungi:
ý19 asid amino termasuk 8 jenis yang sangat diperlukan oleh tubuh.
ý21 unsur zat galian/gizi, termasuk germanium, unsur mineral anti kanser yang jarang ýditemui dalam makanan. ý
13% protein (lebih tinggi berbanding dengan gandum).
Rangkaian lengkap anti-oksidan Karotenoid, termasuk beta-karotin (jauh lebih baik dari lobak merah/wortel).
Zeaxanthin dan Lutine (melindungi mata dan memperbaiki penglihatan).
Vitamin C yang tinggi melebihi kadar yang terkandung di dalam oren.
Vitamin B Komplex, perlu untuk menukarkan makanan kepada tenaga.
Vitamin E , jarang ditemui dalam buah-buahan, hanya terdapat dalam ýbijiran.
Beta-Sitosterol, agen anti-keradangan, juga menurunkan kadar ýkolestrol, selalu digunakan untuk merawat masalah seksual, mati pucuk, dan masalah ýprostat.
Asid lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hormon-hormon, ýdan melancarkan fungsi otak dan sistem saraf.
Cyperone, berfaedah kepada jantung dan merendahkan tekanan darah, ýmelegakan ketidak-selesaan ketika haid, dan juga digunakan dalam rawatan kanser servik/rahim.
ýSolavetivone, sebatian anti-bakteria dan anti-kulat yang berkesan.
Physalin, sebatian alami yang aktif mencegah jenis-jenis leukemia dan ýkanser, digunakan untuk merawat hepatitis B.
Betaine, sebatian yang digunakan oleh hati untuk menghasilkan choline, berkesan ýmententeramkan ketegangan urat-saraf, meningkatkan daya ingatan, meningkatkan pertumbuhan otot, ýdan melindungi penyakit hati berlemak. Betaine juga menyediakan ýkumpulan methyl dalam tindak-balas tenaga di dalam tubuh, dan membantu mengurangkan paras ýhomocysteine, iaitu penyebab risiko utama kepada penyakit jantung. Ianya juga melindungi ýDNA.
Ringkasnya, berdasarkan kepada analisa di atas, Gojiberry memiliki khasiat yang istimewa untuk kesihatan !!!

Antara kebaikan goji:


1. Membantu Memanjangkan Umur.

Tubuh manusia mempunyai hampir 10 trillion sel yang sentiasa terdedah kepada ancaman radikal bebas.
Radikal bebas ini akan merosakkan sel-sel manusia yang menyumbang kepada proses ketuaan. Goji juga dikenali sebagai "buah pemanjang usia" atau "longevity fruit."
Sifat unik Goji yang mengandungi komposisi Molikul Polisakarida (master molecule polysaccharides) dan antioksida yang kuat (powerful antioxidants) dapat menghalang proses ketuaan belum-waktu dengan cara menghalang pemusnahan sel-sel tubuh oleh radikal bebas tadi.

2. Meningkatkan Tenaga dan Kekuatan Fizikal.

Dikenalpasti sebagai salah satu sumber adaptogens yang terbaik, goji membantu meningkatkan keupayaan latihan fizikal, meningkatkan stamina dan kelasakan.
Ia membantu mengurangkan keletihan terlampau terutamanya selepas sembuh dari penyakit seperti demam dan sebagainya.

3. Kelihatan/Rasa Muda.

Goji merangsangkan penghasilan hGH (human growth Hormone) atau hormon penggalak pertumbuhan yang dihasilkan oleh kelenjar pituitary.
hGH juga dikenali sebagai Hormon Muda. hGh membantu mengurangkan longgokan lelemak, membantu tidur yang nyenyak, membaikpulih keupayaan memori - keupayaan otak, mempercepatkan proses penyembuhan dari penyakit - pemulihan sel-sel yang rosak, mengembalikan libido (libido bermaksud keupayaan rangsangan seksual) dan banyak lagi…

4. Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi.

5. Anti Kanser

Kandungan Germanium yang terdapat dalam Goji merupakan anti-kanser yang kuat.
Ditambah dengan kehadiran Molikul Polisakarida dan anti-oksida, Goji mampu mengkalang mutasi genetik yang menyumbang kepada penghasilan sel kanser.
Sesetengah saintis percaya bahawa Goji mampu menghalang kanser hati. PENTING!...Hati merupakan organ penting penyah-toksid tubuh manusia.

6. Mengekalkan Paras Kolesterol yang Sihat.

Goji mengandungi beta-sitosterol, yang mampu menurunkan paras kolesterol jahat (LDL).
Sifat anti-oksidanya pula menghalang kolesterol dari teroksida lalu membentuk plak dalam saluran darah (arterial plaques).
Manakala flavonoids pula membantu membuka ruang saluran darah dan membantu proses aliran darah yang baik.

7. Mengimbangi Paras Glukos dan Mengawal Penyakit Diabetes.

Goji telah lama digunakan di China untuk rawatan diabetes jenis-2 (insulin tidak mencukupi untuk menukarkan glukus dalam darah ke tenaga).
Plolisakaridanya membantu menyeimbangkan paras gula dengan cara menggalakan tindakbalas insulin.
Kandungan betaine pula dapat mengelakkan penyakit longgokan lemak dalam hati dan mengelakkan kemusnahan siatem pembuluh darah yang biasa terjadi kepada pesakit diabetes.

8. Meningkatkan Libido dan Fungsi Seksual

Goji dikanali sebagai TONIK SEKSUAL kelas ATASAN dan dikenalpasti menyemarakkan rasa ghairah seksual.
Pepatah Cina Lama menyatakan " Lalaki yang mengembara 1000 kilometer dari rumahnya, tak sepatutnya minum Goji" atau dalam bahasa Inggeris "He who travels one thousand kilometers from home should not eat goji!"
Kajian saintifik moden juga menunjukkan Goji mampu meningkatkan paras Hormon Testosterone dalam darah yang mana meningkatkan libido pada lelaki dan wanita.

9. Mengurangkan Berat Badan

Kajian menunjukkan Polisakarida Goji mampu menurunkan berat badan dengan cara menggalakkkan penukaran makanan kepada tenaga, bukannya lemak.

10. Melegakan Sakit Kepala dan Pening (Dizziness)

Dalam ilmu perubatan Cina, sakit kepala dan pening sering dikaitkan dengan "kelemahan" buah pinggang - yin (aliran bendalir yang lemah) dan yang (fungsi lemah). Goji dikenalpasti dapat mengimbangi semula kedua unsure ini.

11. Tidur Nyenyak

Goji telah lama digunakan untuk merawat insomnia (tidur tak berkualiti). Kajian menunjukkan pesakit yang telah beumur dapat menikmati semula tidur yang nyenyak selepas mengamalkan Goji.

12. Memperbaiki Kualiti Penglihatan

Saintis Cina Moden telah mengenalpasti bahawa Goji dapat membantu dalam penyesuaian penglihatan di tempat gelap (cerah ke gelap). Juga, membantu penglihatan yang lebih baik ditempat yang bercahaya suram.
Pesakit yang mengalami kebutaan-bertompok (blind spot) dapat dipulihkan atau dapat dikurangkan tahap kebutaan-bertompok mereka.
Dengan kehadiran anti oksida yang kuat iaitu carotenoids, Goji membantu menghalang proses pembantutan macular dan katarak.
(macular degeneration - disebabkan oleh kemerosotan bahagian tengah retina iaitu lapisan bahagian dalam mata yang merekodkan imej yang kita lihat dan menghantar maklumat tersebut melalui saraf optic dari mata ke otak. Bahagian tengah retina dikenali sebagai "macula" bertanggungjawab dalam proses focus dan ia mengawal kebolehan kita untuk membaca, memandu, mengenal warna, rupa bentuk)

13. Menguatkan Jantung.

Goji mengandungi cyperone, sebagai bahantara yang menguatkan jantung dan juga tekanan darah yang seimbang. pressure. Kandungan anthocyanins (unsur merah buah) membantu menguatkan arteri koronari.

14. Menghalang Peroksidasi Lipid.

Kolesterol dan sesetangah lipd darah boleh membahayakan badan seandainya ia membentuk lipid-peroksid.
Pengumpulan lipid-peroksida yang bersifat melekit akan membuatkan saluran darah menjadi tersumbat dan menyumbang kepada penyakit kardiovaskular, serangan jantung, atherosclerosis (salur darah tersumbat/keras) dan strok.
Goji menambah enzim darah yang mampu menghalang pembentukan lipid peroksida ini.

15. Tahan Penyakit.

Radikal Bebas Super-oksida memainkan peranan penting dalam memulakan (onset) dan kesinambungan penyakit manusia.
Super-oksida dinutralkan dalam badan oleh enzim yang dikanalpasti sebagai superoxide dismutase atau SOD. Tetapi, badan akan kurang mengeluarkan SOD apabila umur semakin meningkat.
Maka, pengambilan Goji telah dikenalpasti dapat meningkatkan sebanyak 40% enzim SOD dalam tubuh badan kita.

16. Meningkatkan Respon Imun.

Sistem Imun merupakan bala tentera pertahanan badan dari penyakit.
Kajian selama lebih 40 tahun menunjukkan Goji berupaya menguatkan kekebalan/Imun tubuh dengan mengarahkan (commanding) dan mengawal (controlling) fungsi pertahanan badan.
Polisakarida Goji, menguatkan dan menyeimbangkan aktiviti semua bahagian sel-sel imun, termasul T-cells, cytotoxic T-cells, NK-cells, lysozyme, tumor necrosis factor-alpha, dan immunoglobulins (IgG dan IgA.).

17. Kawal dan Lawan Kanser

Pesakit yang mengambil ubatan kanser bersama goji menunjukkan perubahan posotif sebanyak 250% berbanding pesakit yang hanya mengambil ubatan kanser sahaja.
Pesakit kanser tahap tinggi mengalami penurunan/pengurangan malignant melanoma, renal cell carcinoma, colorectal carcinoma, lung cancer, nasopharyngeal carcinom,dan malignant hydrothorax.

18. Melindungi DNA (iinformasi genetik)

DNA merupakan komposisi kimia yang penting tubuh kita. Ia mengandungi segala maklumat penting keturunan dan merupakan blueprint tubuh kita secara menyeluruh. Penghasilan sel baru yang rosak diseluruh badan, akan merujuk kepada DNA agar sel baru yang terbentuk bukan sel yang silap atau yang telah terubahbentuk - mutasi, yang bakal menyumbang kepada pembentukan sel kanser.
Sel yang rosak perlu diduplikasikan secara tepat bagi mengelakkan pembentukan sel yang terubah strukturnya.
Dengan persekitaran yang tercemar, bahan toksik buangan dan radikal bebas boleh menyebabkan DNA kita termusnah atau terputus yang akan menyebabkan mutasi genetik, kanser dan kematian.
Goji mengandungi betaine Molikul Polisakarida (master molecule polysaccharides) mampu meyembuhkan DNA yang rosak.

19. Menghalang Pertumbuhan Tumor.

Interleukin-2 (IL-2) merupakan sel protin yang penting dalam mengerakkan respon anti-tumor pada kebanyakkan jenis kanser.
Polisakarida Goji telah terbukti melalui kajian saintis dari China, dapat membantu meningkatkan penghasilan IL-2.
Goji mampu membunuh sel tumor dengan menggalakkan proses apoptosis - proses merungkaikan dan menguraikan sel kanser.

20. Mengurangkan Kesan Toksik rawatan Kimoterapi (Chemotherapy).

Goji membantu kesan radiasi dalam rawatan kanser paru-paru, maka kadar radiasi yang minimum diperlukan.
Dalam kajian lain, Goji mampu melindungi dari kesan sampingan kimoterapi dan rawatan radiasi.

21. Penghasilan Darah yang Kuat/Berkualiti

Goji dikenali sebagai pembina darah (blood builder) dan penyuburan darah. Dalam satu kajian, Goji mampu memulihkan darah individu yang berumur menjadi seperti kualiti darah seorang yang muda.
Flavanoid dalam Goji melindungi sel darah merah dari dimusnahkan oleh radikal bebas.
Goji juga digunakan dalam rawatan kekurangan sum-sum tulang (bone marrow deficiency - low production of red blood cells, white blood cells and platelets).

22. Meningkatkan Jumlah Lymphocyte.

Lymphocyte merupakan komposisi sel darah putih yang penting dalam sistem pertahanan badan. Ia akan bertindak dalam menyusunatur langkah pertahanan sekiranya terdapat organisma merbahaya menyerang sistem pertahanan tubuh manusia.
Goji meningkatkan jumlah lymphocyte dan membantu mengaktifkan mereka dikala tubuh menghadapi ancaman.

23. Anti Pembengkakkan dan Anti-Arthritis

Kajian selama 20 tahun menunjukkan, bagi kes pembengkakkan yang serius, kadar penghasilan radikal bebas menjadi lebih besar berbanding kapasiti penghasilan enzim SOD.
Ketidakseimbangan ini menyebabkan kesakitan pada sendi dan tisu badan.
Goji mampu mengembalikan keseimbangan ini dengan menambah kapasiti enzim SOD.

24. Menyokong Hati

Goji mengandungi cerebroside yang dikenalpasti mampu melindungi sel hati walaupun dari chlorinated hydrocarbons yang bertoksik.
Cerebrosides merupakan glycosphingolipids yang merupakan komponen penting dalam otot dan mambran sel saraf manusia.

25. Merawat Simtom Menopause

Dalam kaedah perubatan Cina, simtom menopause berkait rapat dengan penurunan kecekapan buah pinggang - kekurangan hormon.
Goji dikenalpasti dapat mengembalikan keseimbangan hormon berkaitan.

26. Mengurangkan Alahan Mengandung (Morning Sickness)

Di negeri China, Goji dihidangkan dalam bentuk teh untuk ibu-ibu yang mengandung. Merupakan kaedah rawatan yang cukup berkesan.

27. Meningkatkan Kesuburan

Goji mampu merawat kesuburan pada lelaki dan wanita. Pada wanita, Goji mampu mengembalikan "jing" atau "usur asas kesuburan". Manakala pada lelaki, Polisakarida Goji dikenalpasti dapat memanjangkan usia sel sperma dan juga penghalang utama pemusnahan struktur dan sell buah zakar.

28. Menguatkan Otot dan Tulang.

Goji menggalakkan proses pengeluaran unsur hGH, yang bertanggungjawab dalam fungsi penyelengaraan, pembaikan dan penghasilan tubuh manusia. Ini termasuk dalam penghasilan sel otot (bina badan) dan juga kepenggunaan kalsium oleh tulang dan gigi.

29. Menyokong Kesihatan Buah Pinggang.

Buah pinggang merupakan organ yang cukup penting dan utama, dan memainkan peranan dalam kesihatan otak dan organ-organ penting lain.
Kesihatan buah pinggang menjadi kayu pengukur untuk kewujudan seseorang yang mana ia merupakan pusat pembersih darah untuk darah yang berkualiti.
Goji merupakan super-tonik bagi buah pinggang yang mempengaruhi fungsi dan kecekapannya.

30. Menguatkan Daya Ingatan

Goji merupakan tonik otak (brain tonic). Ia mengandungi betaine, yang akan bertukar kepada choline dalam tubuh manusia. Choline adalah bahan yang mampu memperkuatkan keupayaan ingatan dan memori.

31. Membantu Menmgurangkan Batuk

Pakar herba Cina menggunakan Goji untuk rawatan batuk dan semput.

32. Meredakan Kemurungan dan Tekanan

Merupakan sejenis adaptogen, goji membantu badan untuk proses penyesuaian (adapt) dan proses kawalan tekanan (stress). Ia membekalkan "tenaga" untuk membolehkan kita mengawal sebarang jenis tekanan dan permasaalahan.

33. Penguat Semangat

Adalah dipercayai dengan pengambilan berterusan Goji membantu kita untuk persifat lebih ceria dan di Asia, Goji juga dikenali sebagai "happy berry".

34. Membantu Penghadaman.

Goji telah lama digunakan untuk rawatan atrophic gastritis, iaitu tahap penghadaman yang lemah disebabkan penurunan kadar aktiviti sel perut.
Malah, Goji sendiri amat senang terhadam terutamanya jika diambil dalam bentun bancuhan atau ektrak.

cara makan goji kering ini ialah dengan merendam 10 biji goji kering dalam secawan air panas.amalkan 2 kali sehari.

Testimoni

1.  Tanpa Nama berkata...

Saya seorang pesakit ITP plalet saya selalu rendah sejak thn 2008 hingga november tahun 2012 saya diperkenalkan oleh anak saudara saya dengan buah goji kering yg telah di pek 500gram dgn harga 79.90 utk 3 bulan setelah saya m
akan setiap pagi dan malam selama 1 bulan kesannya sangat ketara awal Disember 2012 saya membuat checkup plalet saya naik begitu tinggi dan doktor kata plalet saya telah normal kini saya tidak makan ubat hospital hanya amalkan memakan goji sahaja ...Alhamdulilah saya semakin sihat..terima kasih goji yg banyak khasiatnya..cubalah anda semua amalkan insaallah


Wsp 011-26167078
Info n tempahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen