Header Ads Widget

Bioshifax natural products formulated by Nutritionist

 



Anda mungkin sudah tahu bahawa minyak sawit adalah bahan ruji dalam banyak makanan, daripada biskut dan keropok hingga coklat bar dan ais krim. Tetapi adakah anda tahu bahawa ia juga baik untuk anda? Dan rasanya juga hebat!
 
 Minyak sawit telah lama digunakan dalam masakan, pemprosesan makanan dan kosmetik. Selain penggunaannya yang meluas dalam kehidupan seharian, minyak sawit mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia merendahkan paras kolesterol, melindungi daripada penyakit jantung, mengawal paras gula dalam darah dan membantu penghadaman.
 
 Minyak sawit merah tidak ditapis (URPO) diekstrak daripada buah pokok kelapa sawit hanya menggunakan cara mekanikal. Kaedah ini membantu memelihara vitamin dan nutrien semulajadi yang terdapat dalam minyak dan memastikan nilai pemakanannya yang tinggi.

Minyak Sawit Merah Tidak Dimurnikan (RPO) mengandungi jumlah antioksidan dan vitamin semulajadi yang tinggi yang penting untuk pemakanan manusia, terutamanya bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung atau faktor risiko kanser. RPO terdiri daripada pelbagai jenis asid lemak yang memberikan banyak manfaat kesihatan. Asid lemak ini termasuk asid oleik, asid linoleik, asid palmitik, asid stearik, asid linolenik dan asid arakidonik. Lemak berfaedah ini mengurangkan tahap kolesterol sambil meningkatkan HDL yang baik dan mengurangkan LDL yang tidak baik. Mereka juga menurunkan tekanan darah dan mencegah pengerasan arteri. RPO yang tidak ditapis juga termasuk anti-oksidan yang menyekat radikal bebas sebelum ia berpeluang merosakkan sel kita. Oleh kerana radikal bebas ini menyebabkan keradangan, kanser, dan gangguan autoimun, penambahan makanan kaya antioksidan membantu mengurangkan kesannya.

 Terdapat dua kelebihan utama untuk menggunakan Unrefined RPO sebagai suplemen pemakanan atau bahan makanan. Pertama, ia adalah cara kos efektif untuk mendapatkan lemak sihat ini. Jika dibandingkan dengan minyak ditapis dan diproses, RPO Tidak Dimurnikan berharga kurang daripada separuh harga. Kedua, ia membekalkan kita dengan vitamin dan mineral semulajadi yang mungkin tidak cukup daripada sumber makanan konvensional. Adalah masuk akal untuk menggunakan RPO Tidak Ditapis apabila boleh.



1. Melambatkan Penuaan & Menghalang Kanser Kalau anda nak tahu, sebarang penyakit penuaan sebenarnya melibatkan keradangan. Minyak sawit merah adalah sumber antioxidant, antioxidant dan tokotrienol. Antioksidan semulajadi inilah yang bertindak sebagai pemasak yang merosakkan radikal bebas oksigen dan dihipotesiskan untuk memainkan peranan perlindungan dalam penuaan selular, aterosklerosis dan kanser. Ia boleh melambatkan proses penuaan dalam mengurangkan keradangan itu. Beberapa kajian awal jugak menunjukkan potensi minyak sawit merah dalam menghalang sel kanser payudara daripada merebak. 2. Membantu Dalam Mengekalkan Kesihatan dan Kecantikan Minyak sawit merah mengandungi asid lemak dan mikronutrien yang larut dalam lemak seperti karotenoid (termasuk pro – vitamin A), vitamin D, E dan K. Asid lemak adalah penting untuk membina membran setiap sel dalam badan anda termasuk tulang, saraf dan otak manakala mikronutrien pula memastikan sel-sel tubuh anda sihat dan berfungsi dengan baik. 3. Mencegah Penyakit Stroke Vitamin E tokotrienol yang diperolehi daripada minyak sawit merah mampu melindungi diri daripada serangan strok serta mempercepatkan jangkamasa pemulihan akibat serangan strok. 4. Mencegah Dari Masalah Kegemukan Vitamin E tokotrienol juga mampu melambatkan keupayaan badan membentuk sel lemak baru serta membunuh sel lemak sedia ada. Ini pastinya satu perkembangan baru yang mampu menyelesaikan masalah kegemukan. Dah tak payah diet teruk-teruk dah lepasni. Minum minyak sawit merah pun dapat elakkan dari kegemukan. 5. Bantu Pesakit Diabetes Dari research yang dijalankan Dr. Khalid Abdul Kadir dari Monash University, E dari minyak sawit merah dapat mengurangkan kerosakan pada saraf, mata dan ginjal pada orang yang menghidap diabetes. Dia mendapati bahawa kerosakan saraf dikurangkan pada pesakit diabetes yang diberi 400 mg sehari tocopherol tocotrienols yang berasal dari minyak sawit. Kerosakan pada mata dan ginjal menjadi perlahan atau dapat dicegah. Bagus kalau dapat berikan pada mak ayah yang ada penyakit diabetes ni. Sekurang-kurangnya diet yang dilengkapi dengan minyak sawit merah ini dapat membantu memperlambatkan penyakit diabetes dan mencegah kerosakan mata, saraf dan ginjal pada mereka yang ada penyakit ini. Memang terbaik dan banyak khasiat rupanya minyak sawit merah ni. Antara produk yang selalu kami tengok adalah dari Harvist. Banyak produk yang dikeluarkan dari Harvist tentang minyak sawit merah ni. Dan jangan tak tahu, Harvist Red vegetable oil (Premium) boleh dijadikan suplemen dengan anda mengambil 2 sudu setiap hari. Produk dari Malaysia tau Harvist ni. Untuk info anda, minyak sawit merah ni ini bukan semata-mata untuk orang yang ada penyakit diabetes saja tau. Kita yang normal pun memerlukan antara 60mg dan 100mg tocopherol setiap hari. Sebab tu sangat bagus kalau anda jadikan suplemen harian. Bukan itu jer, buah sawit merah unik kerana kandungan tokotrienolnya antara 70% dan 80%. Minyak dari buahnya juga kaya akan karotenoid dan fat-soluble vitamin, yang membantu mencegah kerosakan mata dan jugak untuk perkembangan anak-anak.


Boleh Dimasukkan Dalam Menu Masakan!

Order di sini



Post a Comment